Genç Emeği Raporu’na göre gençlerin yüzde 26’sı ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor: Gençler işsiz ve umutsuz

Genel-İş Araştırma Dairesi, 19 Mayıs Gençlik Bayramı öncesi “Türkiye’de Genç Emeği Raporu” nu yayımladı. Rapora göre, 15-24 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 60.5’i istihdam dışında bulunuyor. Hazırlanan rapor, Türkiye’nin genç istihdamı konusunda OECD ortalamasının 6 puan gerisinde olduğunu ortaya koydu. Rapor, 15 yaşın çocukluk sınırında olduğu ve bu durumun çocuk emeğini meşrulaştırdığına dikkat çekti.

2024 yılı itibarıyla 15-29 yaş arasında Ne Eğitimde Ne de İstihdamda (NEET) olan gençlerin sayısı 4 milyon 676 bine, oranı ise yaklaşık yüzde 26’ya ulaştı. Bu gençlerin 1 milyon 448 bini erkek, 3 milyon 228 bini ise kadınlardan oluşuyor. Raporda, lise düzeyinde alınan mesleki ve teknik eğitimin daha yüksek istihdam sağladığı belirtildi. Üniversite mezunlarının istihdam oranı yüzde 56.5 iken, mesleki ve teknik lise mezunlarında bu oran yüzde 57.3. Her 4 üniversite mezunundan 1’inin işsiz olduğu vurgulandı.

Genç işsizliğinin sadece bir istatistik olmadığını, toplumsal adalet krizi olarak görülmesi gerektiğini belirten siyaset bilimci Prof. Dr. Emre Erdoğan, şu önerilerde bulundu: “Üniversite sonrası geçişi kolaylaştıran kamu destekli programlar oluşturulmalı. Giriş düzeyindeki istihdam olanakları yaygınlaştırılmalı. Uzun süreli işsiz gençler için istihdam destekli sosyal programlar geliştirilmeli.”

TOPLUMSAL PATLAMA RİSKİ

Ekonomist Dr. Murat Kubilay ise genç işsizliğinin kökeninin 2000’li yıllarda uygulanan ekonomi politikalarına dayandığını savundu. Kubilay, şunları söyledi: “Eğitime en çok zaman, emek ve para harcanan dönemden geçiyoruz. Ancak doğru insan kaynakları politikaları uygulanmıyor. İstihdam yaratacak yeni önlemler yok. İşsizlik daha da artacak ve bu durum, toplumsal bir patlamaya yol açabilir.”

Related Posts

TÜİK açıkladı: Genç nüfusta düşüş sürüyor!

Türkiye’de genç nüfusun toplam nüfusa oranı giderek azalıyor. AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında ise gençlerin oranı hâlâ yüksek seviyede. Gençlerin istihdam, eğitim ve mutluluk düzeyleri dikkat çekici farklar barındırıyor.

Türkiye-İtalya arasında 10 bininci RO-RO gemisi yola çıktı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye ve İtalya arasında gerçekleştirilen 10 bininci Ro-Ro seferinin hattın gücünü bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. Bakan Uraloğlu, Ro-Ro taşımacılığının geliştirilmesi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak önemli adımlar attıklarını kaydederek “Yeni hatlarda veya kapasitesi yüzde 50 artırılan mevcut hatlarda kullanılacak gemilere destek sağlıyoruz. Bu teşviklerin somut bir örneği olarak, İzmir-Sete(Fransa) hattı Bakanlığımızın destekleriyle hayata geçti.” dedi.

ABD-Çin tarife uzlaşısı piyasalardaki “korku”yu yatıştırdı

Piyasalarda “korku endeksi” olarak bilinen ve S&P 500 Endeksi’ndeki dalgalanmayı gösteren VIX Endeksi, ABD ve Çin’in tarife indirim kararları sonrasında 2 Nisan’da karşılıklılık esaslı tarifeler duyurulmadan önceki seviyesine indi.

ABD – Çin gümrük vergisi anlaşması ne anlama geliyor?

ABD – Çin gümrük vergisi anlaşması ne anlama geliyor?

5 büyük market zincirine toplam 231 milyon TL ceza

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan; yakın tarihte yapılan denetimlerde 5 büyük zincir markete toplamda 231 milyon TL ceza kestiklerini söyledi. Gürcan ayrıca 81 ilde bu güne kadar 160 binin üzerinde firma ve 1.2 milyonun üzerinde ürünü denetlediklerini ve bu denetimler sonunda da yılbaşından bugüne kadar 529 milyon Türk Lirası’nın üzerinde idari para cezası uyguladıklarını kaydetti.

Çin, ABD ile görüşmesinde masayı terk etti

ABD ve Çin arasında Cenevre’de başlayan ticaret müzakereleri, Çin’den beklenmedik bir hamle geldi. Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng başkanlığındaki heyet, cumartesi sabahı başlayan görüşmeleri, herhangi bir açık neden sunmadan terk etti.