Cumhurbaşkanın burun estetiği, devlet krizi yarattı


Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, Anayasayı İhlal Etme İddialarıyla Karşı Karşıya!

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, 2023 yazında burun estetiği ameliyatı geçirdiği için anayasayı ihlal ettiği iddialarıyla karşı karşıya kaldı. Boluarte, ameliyatın temelde sağlık nedenlerinden dolayı yapıldığını savunsa da, Kongre’yi bilgilendirmeden yaklaşık iki hafta görevinden uzak kalması kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu. Estetik cerrah Mario Cabani, Boluarte’nin ameliyatında uygulanan işlemlerin çoğunlukla kozmetik olduğunu ve devlet başkanının prosedür sırasında bilinçsiz olduğunu açıkladı. Bu sözler, Boluarte’nin bu işlemi “diş çekimi kadar basit bir şey” olarak nitelemesine karşı çıktı.

ROLEXGATE Skandalı Hala Akılda!

Burun estetiği tartışmaları devam ederken, 2024 yılında başlatılan “Rolexgate” soruşturması, Boluarte’nin üzerindeki baskıyı arttırmaya devam ediyor. Polis, Boluarte’nin evine ve ardından devlet başkanlığı sarayına baskın düzenleyerek en az 14 lüks saati gizlemek ve yasadışı şekilde zenginleşmekle suçladı. Cumhurbaşkanı ise bu saati “ödünç aldıklarını” ve yanlışlıkla beyan edilmediğini savundu. El Pais’e konuşan sözcüsü, bu konunun “mahrem” olduğunu belirterek açıklamalarda bulunacağını belirtti.

Peru Başkanlarının Ortak Yazgısı: Skandallar!

Dina Boluarte’nin yaşadığı kriz, Peru’da neredeyse gelenek haline gelmiş siyasi skandallar zincirinin bir halkası. 2000 yılından beri, ülkenin sekiz başkanından yedisi yolsuzluk veya insan hakları ihlali nedeniyle yargılandı, biri ise intihar etti. Fujimori, Toledo, García, Humala, Kuczynski, Vizcarra, Castillo gibi isimlerin çoğu hapis cezasına çarptırıldı veya yargı sürecinden geçti. Boluarte, 2022’de Pedro Castillo’nun görevden alınmasının ardından seçim yapılmadan başkanlık makamına geldi.

Anayasa, Kongre ve Siyasi Dengesizlik

Peru’daki siyasi istikrarsızlığın temelleri, eski başkan Alberto Fujimori’nin 1992’deki “oto-darbe” ile atıldı. Kongre’yi feshedip anayasayı değiştiren Fujimori, başkanlık sistemini zayıflatıp Kongre’yi güçlendirerek siyasi dengesizliği tetikledi. Anayasa uzmanı Luciano López, bu dengesizliğin günümüzde hala devam ettiğini ve başkanların etkili bir şekilde yönetememesine yol açtığını belirtiyor. Siyasi partilerin zayıflığı, kişisel ve popülist adayların öne çıkmasına neden olmaktadır. 2026 başkanlık seçimleri için şimdiden 43 aday kayıt yaptırmış durumda.

Peru, siyasi sistemini sorgularken, halkın güveni de büyük bir kriz içindedir. Datum Internacional verilerine göre Boluarte’ye duyulan memnuniyetsizlik oranı %93’e ulaşmıştır. Bu oran, dünya genelindeki liderler arasında en düşük destek seviyelerinden biri olarak kaydedildi.



Related Posts

TBMM Genel Kurulu toplandı: Meclis gündeminde hangi konular var?

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplanarak gündem dışı konuşmalara yer verdi. Hakkari, Kocaeli ve Erzincan milletvekilleri illerindeki ulaşım, işsizlik, eğitim ve terör konularına dikkat çekerken, bazı milletvekilleri Hz. Muhammed’e yönelik karikatüre karşı Meclis’te Salavat-ı Şerif okudu.

Rusya-Azerbaycan geriliminde yeni perde: Kremlin’den Sputnik tepkisi

Azerbaycan ile Rusya arasındaki gerilim Bakü’de Rus devlet haber ajansı Sputnik Azerbaycan ve Ruptly çalışanlarının gözaltına alınmasıyla yeni bir boyuta evrildi. Gözaltılara tepki gösteren Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, “Rusya-Azerbaycan …

Suriye’ye kritik zirve için davet geldi

Kremlin, Suriye yönetimini Rusya-Arap Zirvesi’ne davet etmeye hazırlanıyor. Peskov, ilişkilerin süreceğini ve Suriye’de çıkarları olduğunu vurgularken, Trump’ın yaptırımları kaldırma kararını da egemen bir tercih olarak değerlendirdi.

Danimarka’da kadınlara zorunlu askerlik kararı

Danimarka Parlamentosu’nda alınan kararla kadınlar zorunlu askerlik kapsamına alındı. 11 Haziran’da geçen yasa uyarınca 1 Temmuz’dan itibaren 18 yaşını dolduran tüm kadınlar askerlik kura sistemine dahil olacak.

100 kişinin hayatını kaybettiği deprem davasının bilirkişi raporu 2.5 yıl sonra geldi

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 100 kişinin hayatını kaybettiği Süleyman Mutlu Apartmanı’na ilişkin ilk bilirkişi raporu, depremin üzerinden iki buçuk yıl geçtikten sonra soruşturma dosyasına girdi.

Azerbaycan’da 2 Rus gazeteci gözaltına alındı!

Azerbaycan ile Rusya arasında Yekaterinburg kentindeki Azerbaycanlıların evlerine baskın düzenlenmesinin ardından başlayan gerginlik devam ediyor. Azerbaycan polisi, Rus medya ağı Russia Today’in Bakü’deki kolu olan Sputnik Azerbaycan ofisine …