Ofiste çalışanlar için uyarı geldi: Egzersiz yapmak bile kurtarmaz…

Uzun Süre Oturmak Beyin Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

Yapılan son araştırmalara göre, gün boyunca uzun süre oturmanın beyin sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturabileceği ortaya konuldu. Egzersizin bu zararı tek başına telafi edemeyeceği belirtilen çalışma, Alzheimer hastalığına karşı korunmada oturmanın da dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.

Daha önceki çalışmalar, düzenli egzersizin beyin sağlığına olumlu etkileri olduğunu desteklerken, Alzheimer’s & Dementia adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni bir araştırma bu görüşü sorguluyor. Araştırmacılara göre, günlük egzersizin yanı sıra oturarak geçirilen sürenin de azaltılması gerekiyor.

Çalışma kapsamında, 404 katılımcının fiziksel aktiviteleri bir hafta boyunca takip edildi ve 7 yıl boyunca bilişsel testler ve beyin taramalarına tabi tutuldu. Uzun vadeli gözlemler, oturmanın beyin sağlığı üzerindeki etkilerini araştırdı.

Katılımcıların yüzde 87’si haftalık en az 150 dakika egzersiz yaparken, oturan kişilerin bilişsel performanslarında belirgin bir düşüş gözlendi.

Araştırmaya göre, uzun süre oturan bireylerde, özellikle hafıza ile ilişkili beyin bölgesi olan hipokampusun daha hızlı küçüldüğü gözlemlendi. Bu durum, beynin yaşlanma sürecini hızlandırabilir.

Çalışmanın ortak yazarlarından Marissa Gogniat, “Alzheimer riskini azaltmak için sadece egzersiz yapmanın yetersiz olduğunu” belirtiyor ve oturarak geçirilen sürenin azaltılmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Araştırmada, Alzheimer riski taşıyan bireylerin oturmanın etkilerine daha duyarlı olduğu ve APOE-ε4 geni taşıyıcılarının beyinlerinde daha fazla gri madde kaybı yaşandığı tespit edildi.

Araştırmacılar, oturmanın beyni hızlı yaşlandırabileceğini belirtirken, spor yapmanın yanı sıra günlük hareketsizlik süresinin kısaltılmasının da önemli olduğunu vurguluyor.

Çalışmanın diğer yazarı Angela Jefferson, özellikle Alzheimer riski taşıyan yaşlı yetişkinler için oturarak geçirilen süreyi azaltmanın bilişsel sağlığı korumada kritik bir öneme sahip olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

Gençlik aşısı yaptırdı kâbusu yaşadı: Yüz felci geçirdi, mimiklerini kaybetti!

“u tarz işlemleri yaptırmak isteyenler lütfen çok dikkatli olsunlar, 1 değil 5 kere düşünsünler. Çünkü canınız fazlasıyla yanabiliyor. Hem maddi hem manevi büyük zarara uğrayabiliyorsunuz. Maalesef güzelliğiniz elinizden kayabiliyor”

Hamilelikte bu mineral eksik olursa, sonuçları bir ömür sürebilir

Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyot eksikliğinin özellikle hamilelik döneminde bebeklerin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Uzmanlar, IQ düşüklüğü ve öğrenme sorunlarına karşı iyot tüketiminin önemine dikkat çekti.

Basit bir diş ağrısının altından MS çıkabilir!

Doç. Dr. Nurettin Diker, yüz ağrısı, çene uyuşması ve konuşma güçlüğü gibi belirtilerin bazen Multipl Skleroz’un (MS) ilk işareti olabileceğini belirtti.