ASELSAN açık kalp ameliyatları için Kalp Akciğer Makinesi geliştirdi




ASELSAN sağlık sektöründe de yerli ve milli ürünler geliştirmeye devam ediyor. İstanbul’da EXPOMed Eurasia Fuarı’nda Türkiye’de ilk kez milli imkanlarla geliştirilen Kalp Akciğer Makinesi tanıtıldı.

ASELSAN mühendislerinin Türk hekimlerle birlikte geliştirdiği Kalp Akciğer Makinesi, açık kalp ameliyatlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu makineler, hastanın yaşamasını ve ameliyatın gerçekleşmesini sağlayarak kalp ve akciğer fonksiyonlarını geçici olarak yerine getirir. Günümüzde açık kalp ameliyatlarında kalp akciğer makinesinin yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Yüzde 90 yerli

2020 yılında başlanan geliştirme süreci sonucunda cihazın kan testleri başarılı bir şekilde tamamlandı. Kalp Akciğer Makinesi, hekimlerin desteği ile tasarlanmış olup If Design, A’Design ve IDA Design gibi 3 farklı merkezden endüstriyel tasarım ödülü kazanmıştır. Yüzde 90 yerlilik oranına sahip olan bu makine, cari açığı azaltmanın yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç edilebilme potansiyeline sahiptir.




2026’da hastanelerde kullanılacak

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile birlikte Kalp Akciğer Makinesi üzerinde klinik test çalışmaları devam etmektedir. Bu makinenin hastanelerde kullanıma sunulması planlarına göre 2026 yılında gerçekleşecektir.

ASELSAN’ın kalp akciğer makinesi lansmanına katılan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Çok stratejik bir cihaz, bu cihaz olmazsa kalp ameliyatları yapılamaz. Bu cihaz artık Türkiye’de üretilebiliyor ve yüzde 90’ı da yerli. Ülkemiz, sağlık alanında da sanayi alanında da artık önemli adımlar atıyor. Bizim hedefimiz sağlık, savunma sanayimizden daha büyük bir sektör olacak.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Apple’ın özel planları var: Siri’den uygun fiyatlı MacBook’a kadar bu haftaki gelişmeler

Apple’ın cihazları ve yazılımları tarafında geliştirmeler yaptığı biliniyor. Yeni ortaya çıkan bilgiler, Siri’nin yapay zeka özelliklerinden akıllı yüzüğüne kadar farklı ayrıntıları içeriyor.

40 yıllık ustalar bile şaşırdı! Kontak anahtarı başınızı yakabilir

Kontak anahtarını yanlış kullanmak aracınızda ciddi hasarlara neden olabilir. 40 yıllık ustaların bile şaşırtan bilgi işinize yarayabilir.

Japon uzay aracı Ay’a neden çakıldı?

Japon uzay şirketi ispace, bu ay başında Ay’a iniş yapmaya çalışırken yüzeye çakılan Resilience adlı iniş aracının neden başarısız olduğunu açıkladı. Şirketin 24 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre, aracın lazerli mesafe ölçüm sistemi (LRF) arızalandı. Bu da aracın doğru yükseklik verisi alamamasına ve frenleme sürecinin bozulmasına yol açtı.

Beton artık çatlak tanımıyor! Geleceğin teknolojisi

İnşaat sektöründe çığır açan bir yenilik, kendini onaran beton teknolojisi, dünya genelinde bilim insanlarının ve mühendislerin ilgisini çekti. Çatlaklarını kendi kendine tamir edebilen bu malzeme, altyapıların ömrünü uzatırken bakım maliyetlerini …

Artistik Bilardo Dünya Şampiyonası Ankara’da başlıyor

Artistik Bilardo Dünya Şampiyonası, yarın Ankara’da başlayacak. Gölbaşı’ndaki tesiste yapılacak şampiyonaya 11 ülkeden 32 sporcu katılacak.

Bu WhatsApp güncellemesi çok can sıkacak: Reklam arası geliyor

Belli ki dijital dünyada reklamlardan kaçmanın bir yolu yok… WhatsApp’a gelecek yeni güncellemeyle birlikte dünyanın en popüler uygulamasında da resmen ‘reklamlar’ belirecek…