ASELSAN açık kalp ameliyatları için Kalp Akciğer Makinesi geliştirdi




ASELSAN sağlık sektöründe de yerli ve milli ürünler geliştirmeye devam ediyor. İstanbul’da EXPOMed Eurasia Fuarı’nda Türkiye’de ilk kez milli imkanlarla geliştirilen Kalp Akciğer Makinesi tanıtıldı.

ASELSAN mühendislerinin Türk hekimlerle birlikte geliştirdiği Kalp Akciğer Makinesi, açık kalp ameliyatlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu makineler, hastanın yaşamasını ve ameliyatın gerçekleşmesini sağlayarak kalp ve akciğer fonksiyonlarını geçici olarak yerine getirir. Günümüzde açık kalp ameliyatlarında kalp akciğer makinesinin yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Yüzde 90 yerli

2020 yılında başlanan geliştirme süreci sonucunda cihazın kan testleri başarılı bir şekilde tamamlandı. Kalp Akciğer Makinesi, hekimlerin desteği ile tasarlanmış olup If Design, A’Design ve IDA Design gibi 3 farklı merkezden endüstriyel tasarım ödülü kazanmıştır. Yüzde 90 yerlilik oranına sahip olan bu makine, cari açığı azaltmanın yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç edilebilme potansiyeline sahiptir.




2026’da hastanelerde kullanılacak

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile birlikte Kalp Akciğer Makinesi üzerinde klinik test çalışmaları devam etmektedir. Bu makinenin hastanelerde kullanıma sunulması planlarına göre 2026 yılında gerçekleşecektir.

ASELSAN’ın kalp akciğer makinesi lansmanına katılan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Çok stratejik bir cihaz, bu cihaz olmazsa kalp ameliyatları yapılamaz. Bu cihaz artık Türkiye’de üretilebiliyor ve yüzde 90’ı da yerli. Ülkemiz, sağlık alanında da sanayi alanında da artık önemli adımlar atıyor. Bizim hedefimiz sağlık, savunma sanayimizden daha büyük bir sektör olacak.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Aydın’ın gururu Kaan Türkmen: Türkiye üçüncüsü oldu

Adana’da düzenlenen tekvando şampiyonasında Aydın’ı temsil eden Kaan Türkmen, Türkiye üçüncüsü oldu.

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

Gemini yapay zeka uygulaması sonunda tablete geldi

Google, sonunda beklenen uygulamayı iPad platformuna çıkardı. Üstelik bir telefon uygulamasının klonu değil, tamamen tablet için tasarlanmış ve optimize edilmiş.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Apple iPhone Mini’yi geri mi getiriyor?

Apple’ın iPhone ailesine Air ve katlanır modelleri katmayı planladığı konuşulurken gündeme şimdi de unutulmuş bir model geldi

Musk’ın kararları Tesla’yı vurmuştu… Protestolara maruz kalan şirketin yaptığı büyük stratejik hata

Elon Musk’ın devlet hizmetlerinde yaptığı benzeri görülmemiş kesintilere öfkelenen Amerikalıların, hoşnutsuzluklarını dile getirmek için Tesla galerilerini seçmesi Musk’ı fazlasıyla rahatsız etti. Geçtiğimiz günlerde X platformunda, ülke genelindeki Tesla Takedown gösterilerine atıfta bulunan Musk, “Bu paralı protestoları kim finanse ediyor ve organize ediyor?” şeklinde bir paylaşım yaptı. Ancak Musk için daha yerinde bir soru şu olabilir: “Galerilerimi gösteriler için bu kadar uygun hedefler haline getirecek şekilde kim inşa etti?” Çünkü cevabı Elon Musk’ın kendisi.