İşte Karadeniz’de yeni gaz keşfinin şifreleri… ‘Türkiye merkez olma pozisyonunu güçlendiriyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz’de 75 Milyar Metreküplük Doğal Gaz Keşfedildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Karadeniz’de doğal gaz arama çalışmaları sonucunda 75 milyar metreküplük gazın keşfedildiğini duyurdu. Bu önemli keşif, Türkiye’nin enerji sektöründe yeni bir dönemin kapısını aralıyor.

Abdülhamid Han Gemisi Tarafından Keşfedildi

Keşif, Türkiye’nin ileri teknoloji sondaj gemilerinden Abdülhamid Han tarafından Göktepe-3 kuyusunda yaklaşık 3 bin 500 metre derinlikte yapıldı. Göktepe-3 kuyusu, Sakarya Gaz Sahası’nın 69 kilometre batısında, karaya ise 165 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

27 Mart’ta başlayan ve 50 gün süren sondaj, log ve test operasyonları sonucunda 16 Mayıs’ta keşfin müjdesi verildi. Ekonomik değeri 30 milyar dolar olarak açıklanan keşfin, Türkiye’nin enerji ihtiyacını önemli ölçüde karşılayabileceği belirtiliyor.

Türkiye’nin Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Değerlendirmesi

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Karadeniz’deki potansiyel sahaların adım adım araştırıldığını belirtti. Sakarya Gaz Sahası ve çevresindeki yeni yapıların test edilerek rezerv potansiyelinin geliştirildiğini vurgulayan Akyener, keşfin Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Akyener, keşfin ekonomik değerine ilişkin yapmış olduğu değerlendirmede, “Doğal gazın metreküpü 15 lira olarak hesaplandığında, tamamı üretilebilir 75 milyar metreküplük gazın ekonomik değerinin 30 milyar doları bulabileceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

Keşfedilen gaz rezervinin Türkiye’nin enerji dışa bağımlılığını azaltacağını belirten Akyener, “Doğal gaz ithalatına olan bağımlılığımızı azaltarak, enerji sektöründe daha güçlü bir konuma geleceğiz.” şeklinde konuştu.

Türkiye, Enerji Pazarında Güçlü Konumunu Sürdürüyor

Türkiye, son yıllarda enerji sektöründeki keşif ve üretim çalışmalarıyla uluslararası alanda güçlü bir konuma yükseliyor. Artan doğal gaz rezervleri sayesinde Türkiye, enerji ihraç eden bir ülke haline gelmeye doğru ilerliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar ile Türkiye, enerji ticaretinde merkez ülke olma hedefine doğru kararlı adımlarla ilerliyor.

Suriye’ye doğal gaz ihracatı ve Balkan ülkelerine olan sevkiyatlarla Türkiye’nin doğal gaz ticaretindeki rolü giderek artıyor. Türkiye’nin enerji sektöründeki gelişmeleri, ülkenin bölgesel ve uluslararası arenadaki etkinliğini daha da güçlendiriyor.

Related Posts

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda son durum! (14 Haziran 2025)

Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı’nda işlem gören 10 Şubat 2027 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinde basit getiri yüzde 39,76, bileşik getiri ise yüzde 43,71 seviyesinde oluştu. Uluslararası piyasalarda saat 13.00 …

Hindistan’da uçak kazasında ölenlerin ailelerine 115 bin dolar ödeme yapılacak

Air India’nın bünyesinde bulunduğu Tata Group, dün Hindistan’da meydana gelen uçak kazasında yakınlarını kaybeden her aileye yaklaşık 115 bin dolar yardım yapılacağını açıkladı.

Banka hesabında parası olanlar dikkat: Yarın başvurmayanın tüm parası silinecek

Türkiye’de 2015’ten beri işlem görmeyen banka hesapları için kritik bir süreç başlıyor. 10 yıl boyunca para giriş-çıkışı olmayan mevduatlar, yarından itibaren Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) aktarılacak. Bankalar, müşterilerini mağduriyet …

ABD-Çin anlaşması piyasaları sarsıyor: Küresel borsalar nereye gidiyor? (12 Haziran 2025)

Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret gerginlikleri, dün tarafların anlaşmaya vardığını duyurmasıyla hafiflerken, anlaşmanın ayrıntıları ve ticari ilişkilerin sürdürülebilirliği konusundaki şüpheler yatırımcıları temkinli …

50 bin kişilik ilçeye 4 bin kişilik istihdam müjdesi! 36 fabrika var

Kütahya’nın doğasıyla öne çıkan Gediz ilçesi, sanayi ve istihdam alanında attığı kararlı adımlarla dikkatleri üzerine çekiyor. Özellikle Gediz Organize Sanayi Bölgesi (OSB), altyapı çalışmaları, yatırım ortamı ve lojistik konumuyla hem yatırımcıların …

Rekabet Kurulu harekete geçti: Coca-Cola hakkında soruşturma

Rekabet Kurulu, Coca-Cola, Fanta, Schweppes, Sprite, Cappy, Fuse Tea, Monster, Burn, Powerade ve Damla markalarıyla bilinen Coca-Cola Satış ve Dağıtım AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı.