Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kalp Krizinin Belirtileri ve Risk Faktörleri

Kalp krizi, genellikle göğüs ağrısı ile ilişkilendirilse de aslında farklı belirtilerle de kendini gösterebilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sadece göğüs ağrısı değil, sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi belirtilerle de ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastalarında bu atipik belirtilerin daha sık görüldüğünü belirtiyor.

Kalp ve damar hastalıkları, Türkiye ve dünya genelinde en ölümcül hastalıklar arasında yer alıyor. Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, Türkiye’de yılda yaklaşık 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiğini ve genç yaşlarda kalp krizi vakalarında artış olduğunu vurguluyor. Hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme, sigara ve madde kullanımı gibi faktörlerin bu artışta etkili olduğunu ifade ediyor.

Kalp krizinin en bilinen belirtisi olan göğüs ağrısının yanı sıra sırt ağrısı, nefes darlığı, mide bulantısı gibi belirtilerle de ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, hastaların yaklaşık %20-30’unda göğüs ağrısı olmadan da kalp krizinin görülebileceğini aktarıyor.

Kalp krizinin tanı sürecini zorlaştıran bir durum da diyabet hastalarında meydana gelen ‘sessiz kalp krizi’ riskidir. Bu durum hastalarda geri dönüşümsüz kalp hasarına ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Ayrıca bakınız: Sessiz Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

İlk belirtilerine dikkat edilmediği takdirde kalp krizinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, özellikle risk faktörlerinin varlığında ani başlayan sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı veya mide bulantısı gibi belirtilerle mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurguluyor.

Sonuç olarak, kalp krizinin belirtileri göz ardı edilmemeli ve herhangi bir şüphede hemen uzman bir doktora başvurulmalıdır. Erken teşhis ve tedavi, kalp krizinin zararlarını en aza indirgeyebilir ve hayat kurtarıcı olabilir.

Related Posts

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

Gençlik aşısı yaptırdı kâbusu yaşadı: Yüz felci geçirdi, mimiklerini kaybetti!

“u tarz işlemleri yaptırmak isteyenler lütfen çok dikkatli olsunlar, 1 değil 5 kere düşünsünler. Çünkü canınız fazlasıyla yanabiliyor. Hem maddi hem manevi büyük zarara uğrayabiliyorsunuz. Maalesef güzelliğiniz elinizden kayabiliyor”

Hamilelikte bu mineral eksik olursa, sonuçları bir ömür sürebilir

Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyot eksikliğinin özellikle hamilelik döneminde bebeklerin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Uzmanlar, IQ düşüklüğü ve öğrenme sorunlarına karşı iyot tüketiminin önemine dikkat çekti.

Basit bir diş ağrısının altından MS çıkabilir!

Doç. Dr. Nurettin Diker, yüz ağrısı, çene uyuşması ve konuşma güçlüğü gibi belirtilerin bazen Multipl Skleroz’un (MS) ilk işareti olabileceğini belirtti.

21 gün boyunca sadece paketlenmiş proteinli gıdalar yedi! İşte vücudunda meydana gelen değişiklikler

Men’s Health gazetecisi Paul Kita, 21 gün süresince yalnızca paketlenmiş proteinli gıdalarla beslenerek vücudundaki değişiklikleri inceledi.