Kars’ın tescilli gravyer peyniri tezgahlarda yerini aldı

Kars Gravyer Peyniri: Zengin Bitki Örtüsünden Gelen Lezzet

Kars’ın 2 bin 500 rakımlı meralarında doğal yollarla beslenen ineklerin sütünden üretilen gravyer peyniri, bölgenin eşsiz bitki örtüsü ve çiçeklerinin tadını yansıtıyor.

Kilo başına 20-25 kilogram tam yağlı inek sütünden elde edilen gravyer peyniri, uzun emek ve özenle üretiliyor. Üreticiler, mayıs ayında topladıkları sütleri, yöreye özgü bakır kazanlarda pişirip özel işlemlerden geçirerek dinlendiriyorlar.

Sarıkamış ilçesinde, kilosu 900 liradan satışa sunulan ve tescilli olan gravyer peyniri, şimdiden raflardaki yerini almaya başladı.

İlçede peynir üretimi yapan Furkan Turut, Boğatepe köyünde bu sezonun ilk gravyer peynirlerini satışa sunduklarını belirtti. Turut, “Mayıs ayında ürettiğimiz bu gravyerlerimizi kesip hazırlamaya başladık. Olgunlaşma sürecini tamamlayan peynir tekerleri, 80 kilograma kadar varan büyüklüğe ulaşıyor. Müşterilerimizin tercihine göre paketlere bölünen peynirler, Türkiye geneline soğuk zincirle gönderiliyor” dedi.

Karslı vatandaşlardan Halil Cihangir, Kars gravyer peynirini çok özel ve lezzetli bulduklarını belirterek, “Sezonun ilk peynirini denedik ve gerçekten büyük bir keyifle tattık” şeklinde konuştu.

Author: can tok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir