Merkez Bankası’nın TBMM’deki sunumunda CHP pankartlı protestoda bulunurken, Karahan son dönemdeki gelişmelere dikkat çekti

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yaptı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bugün Merkez Bankası Yasası gereği uygulanan politikalar ve bankanın faaliyetleri hakkında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yaptı.

CHP’den Protesto

Karahan’ın sunumu öncesinde CHP milletvekilleri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması sonrasında ekonomide yaşanan gelişmeleri pankartlarla dile getirerek, protestoda bulundu. Komisyon üyesi, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 19 Mart’ı “sivil darbe” olarak nitelendirirken, ekonomiye 57 milyar dolar zarar ettirildiğine dikkat çekti.

“Sizi Gidi Darbeciler”

“Sizi gidi darbeciler sizi” diyen Ağbaba, 18 Mart’ta 40 lira olan Euro’nun 45 liraya, doların da 36 liradan 42 liraya çıktığına işaret etti. Kameralara 5 Euro ile 200 TL’yi gösteren Ağbaba, “19 Mart darbesi sadece Ekrem İmamoğlu’na karşı yapılan bir darbe değil tüm fakire, fukaraya karşı yapılmış bir darbedir. Maalesef yoksul kesimler bu darbenin bedelini ödemektedir” dedi.

Yoksulluğun büyüdüğüne işaret eden Ağbaba, buna karşın birilerinin hâlâ “darbeyi” savunduklarını söyledi. Ağbaba, 15 Temmuz darbesinin tanklarla, toplarla, tüfeklerle yapıldığını, şimdi ise “yargı darbesi” gerçekleştirildiğini kaydetti.

“Yoksula Darbe”

Ağbaba, şöyle devam etti:

“19 Mart darbesi Türkiye demokrasisine, yoksula, emekliye vurulmuş bir darbedir. Maalesef Türkiye’de yargı eliyle böyle bir sivil darbe yapılmıştır. Böyle devam ederse ekonomi çökmeye devam edecek. Bir kişinin koltuğu, geleceği için Türkiye ekonomisi yok olmakta. 19 Mart darbesiyle artık kimsenin can, mal, namus güvenliği kalmadı. Kimsenin diploması garanti altında değil. Yakında birilerinin nikah cüzdanına da el koyup iptal bile edebilirler. İnsanların 300 yıllık mallarına çökülüyor. Helal kazanca çökülüyor. Artık kimsenin can, mal güvenliği yoktur, bu memlekette.”

Karahan’ın Mesajları

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, sunumunda, önümüzdeki dönemde de para politikasındaki kararlı duruşlarını sürdürerek, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket edeceklerini söyledi. Karahan’ın mesajları özetle şöyle:

  • Talep göstergelerini yakından takip ettiğimizi ve talep koşullarındaki gelişmelerin dezenflasyon sürecini olumsuz etkilemesi durumunda, gerekli önlemleri alacağımızı vurgulamak isterim.

“Don, Riskleri Artırdı”

  • Geçtiğimiz ay yurt genelinde gerçekleşen zirai don hadisesi önümüzdeki dönem için, başta meyve olmak üzere, işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdı.
  • Eğitim hizmetlerinde özel okul ve üniversite ücretlerine bağlı yüksek artış söz konusu. Bu sektörün geçmiş enflasyona endeksli fiyat belirleme davranışı, hizmet enflasyonundaki yavaşlamanın hızını sınırlıyor.
  • Beklentiler, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.

“İyileşme Duraksadı”

  • Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkisiyle nisan ayında enflasyon beklentilerindeki iyileşme duraksadı.
  • Enflasyon beklentileri dezenflasyon patikamızın üzerinde seyretmeye devam ediyor. Bu görünüm para politikasındaki sıkı ve kararlı duruşumuzu korumayı gerekli kılıyor.
  • Finansal piyasaların etkin işleyişinin sürmesi amacıyla piyasa kuralları içinde tüm para politikası araçlarını, proaktif bir yaklaşımla, kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.
  • Dezenflasyon sürecinin devamına yönelik kararlılığımızı korurken, likidite koşullarını yakından izlemeyi ve likidite yönetimi araçlarını etkili şekilde kullanmayı sürdüreceğiz.

“Sermaye Çıkışı Belirginleşti”

  • Finansal piyasalarda son dönemde yaşanan gelişmeler ve azalan risk iştahı ile birlikte gelişmekte olan ülkelerden ve Türkiye’den sermaye çıkışları belirginleşti.
  • Mart ayının ikinci yarısından bu yana Türkiye’den çıkışların tarife adımlarının açıklanmasıyla hızlandığını görüyoruz.
  • Kısa vadede, enflasyon üzerinde kur gelişmeleri ve gıda fiyatları kaynaklı yukarı yönlü bir baskı da söz konusu.
  • Belirsizliklerin geçmiş döneme göre daha yüksek olduğunu da göz önünde bulundurarak ihtiyatlı ve sıkı bir para politikası duruşu sergiliyoruz. Sıkı para politikası duruşumuz enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar da sürecek.
  • TCMB olarak dezenflasyon sürecinin devamını sağlayacak; enflasyonu, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Related Posts

Saraçhane’de gergin anlar! Polisten CHP’li vekile müdahale

İmamoğlu’nun tutukluluğunun 100’üncü gününde Saraçhane’de düzenlenen miting öncesi CHP’li vekil Yunus Emre, “Bir polis memuru arka taraftan bana vurdu” dedi.

TBMM Genel Kurulu toplandı: Meclis gündeminde hangi konular var?

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplanarak gündem dışı konuşmalara yer verdi. Hakkari, Kocaeli ve Erzincan milletvekilleri illerindeki ulaşım, işsizlik, eğitim ve terör konularına dikkat çekerken, bazı milletvekilleri Hz. Muhammed’e yönelik karikatüre karşı Meclis’te Salavat-ı Şerif okudu.

Rusya-Azerbaycan geriliminde yeni perde: Kremlin’den Sputnik tepkisi

Azerbaycan ile Rusya arasındaki gerilim Bakü’de Rus devlet haber ajansı Sputnik Azerbaycan ve Ruptly çalışanlarının gözaltına alınmasıyla yeni bir boyuta evrildi. Gözaltılara tepki gösteren Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, “Rusya-Azerbaycan …

Suriye’ye kritik zirve için davet geldi

Kremlin, Suriye yönetimini Rusya-Arap Zirvesi’ne davet etmeye hazırlanıyor. Peskov, ilişkilerin süreceğini ve Suriye’de çıkarları olduğunu vurgularken, Trump’ın yaptırımları kaldırma kararını da egemen bir tercih olarak değerlendirdi.

Danimarka’da kadınlara zorunlu askerlik kararı

Danimarka Parlamentosu’nda alınan kararla kadınlar zorunlu askerlik kapsamına alındı. 11 Haziran’da geçen yasa uyarınca 1 Temmuz’dan itibaren 18 yaşını dolduran tüm kadınlar askerlik kura sistemine dahil olacak.

100 kişinin hayatını kaybettiği deprem davasının bilirkişi raporu 2.5 yıl sonra geldi

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 100 kişinin hayatını kaybettiği Süleyman Mutlu Apartmanı’na ilişkin ilk bilirkişi raporu, depremin üzerinden iki buçuk yıl geçtikten sonra soruşturma dosyasına girdi.