Gabar petrolünün ekonomi ve istihdama olumlu etkisi

Şırnak Gabar’da Yapılan Petrol Keşifleri Türkiye’nin Enerji Sektöründe Yeni Bir Dönemi Başlattı

Ülkenin enerji sepetinde büyük bir öneme sahip olan petrol, Şırnak’ta gerçekleştirilen 90 yılı aşkın sondaj ve keşif çalışmaları sonucunda ciddi rezervlere ulaştı. İlk sondaj çalışması 1934 yılında Baspirin-1 kuyusunda yapılan Şırnak, Gabar’da keşfedilen rezervlerle petrol şehri olarak anılmaya başlandı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli kaynakların kullanımının artırılması amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında, Gabar Dağı’nda 10 Mayıs 2021’de Şehit Esma Çevik-1 arama kuyusunda 36 API graviteye sahip petrol keşfi gerçekleştirdi.

Rezervlerin açılan üretim kuyularıyla 2022 sonunda üretime geçilirken, Nisan 2023’te Şehit Aybüke Yalçın Sahası’nda 41 API gravite değerine sahip 600 milyon varillik petrol rezervi keşfedildi ve deneme üretimlerine başlandı. Bu keşif, Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfi olarak kaydedildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan “2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”nda belirtilene göre, Şehit Esma Çevik, Şehit Teğmen Akdeniz, Şehit Aybüke Yalçın, Mehmet İrfan Güler, Bülent Sadioğlu ve Bulmuşlar sahalarında keşfedilen petrol rezervlerinin toplamı 867 milyon varile ulaştı.

GABAR ‘EN VERİMLİ SAHA’ SATÜSÜNDE

Türkiye’nin günlük yaklaşık 1 milyon varil petrol tüketimi olan ülkesinde gerçekleştirilen keşiflerle birlikte yerli üretimin payı artarken, Gabar hızla Türkiye’nin en verimli petrol sahası haline geldi.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’nin günlük petrol üretimi 1999’da yaklaşık 59 bin varil iken 2020’de 64 bin varile, 2021’de 69 bin varile ve 2022 sonunda 80 bin varile yükseldi. Gabar’daki rezervlerin üretime geçmesiyle buradan elde edilen üretim miktarı 81 bin varili aştı. Türkiye’nin toplam petrol üretimi, diğer bölgelerdeki kuyularla birlikte 135 bin varilin üzerine çıktı.

Türkiye’nin yerli petrol üretiminin tüketimin yüzde 15’inden fazlasını karşıladığı göz önüne alınıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Gabar sahasındaki yıllık üretim 2,3 milyar dolarlık ekonomik kazanç sağlarken artan üretim, petrol ithalatının azalmasına da olanak tanıyor.

Gabar’da bu yıl petrol üretiminin 100 bin varile ulaşması hedefleniyor. Bu doğrultuda sahada faaliyette olan toplam kuyu sayısı 99’a yükseldi.

PETROL KEŞİFLERİ İSTİHDAMA OLUMLU YANSIDI

Şırnak’ın kalkınmasında önemli bir rol oynayan keşifler, bölgeye yapılan yatırımlarla 540 kilometreden fazla yol ağı oluşturulmasını sağlarken, 3.200’den fazla personel istihdam edildi.

Şırnak, petrol üretiminden kaynaklanan yatırımlarla göç alan bir şehir haline geldi. Gabar’da öngörülen 25 yıllık petrol üretim takvimi sayesinde işsizlik oranının düşmesi ve ekonomik kalkınmanın devam etmesi bekleniyor.

Türkiye’nin petrol sektöründe öncü olan TPAO, Gabar’daki keşiflere yenilerini eklemek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Şirketin planlarına göre, Gabar çevresinde ve çeşitli illerde aramalar yapılacak ve bu yıl karada 269, denizde 10 kuyu delinmeye başlanacak.

YERLİ PETROL ÜRETİMİ YERLİ TEKNOLOJİ İLE DESTEKLENİYOR

Gabar’da yerli teknoloji kullanılarak petrol üretiminin artırılması adına çalışmalar hızla devam ederken, yerli imkanlarla geliştirilen sondaj kuleleri çeşitli sahalarda devreye alındı.

Konya’da Petrotek Global firması tarafından üretilen ve 5 bin metre derinliğe kadar sondaj yapabilen “TP1500” model 2 kule devreye girdi. Kulelerden ilki olan Koca Yusuf, Gabar’a, diğeri olan Seyit Onbaşı ise Diyarbakır’a sevkedildi.

Related Posts

Yeniçağ Gazetesi: Emeklinin tenceresinde aş yerine dert kaynıyor

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… EMEKLİNİN TENCERESİNDE AŞ YERİNE DERT KAYNIYOR Birçok kentte sokağa çıkan emekliler, “Sürekli ağladık, biraz gülelim” sloganları altında “Sahte TÜİK rakamları nedeniyle tenceremiz boş. Boynumuz bükük kaldı …

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

Bir marka daha Türkiye’den çekildi

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio Paper Corporation ürettiği bebek bezi markası Goo.N kritik bir karar aldı. Türkiye’de yıllardır bebek bezi, giyilebilir külot bez ve çeşitli hijyen malzemeleri satışı yapan şirket, mevcut ekonomik …

2025’in en uzun menzilli otomobilleri: İçlerinden biri zirveye oynuyor!

Hibrit arabalar mümkün olduğunca az yakıt kullanarak uzun mesafeler kat edebilir. Bu hibrit otomobillerden bazıları tek bir depo benzinle 600 milden fazla yol kat edebilir. Bazı otomobil üreticileri hibrit oyuna daha erken girmiş olsa da, çoğu büyük …

Anayasa Mahkemesi’nden ÖTV kararı: O şart iptal edildi!

Anayasa Mahkemesi, engellilerin ÖTV muafiyetinden yararlanmasına dair kısıtlayıcı düzenlemeyi iptal etti. Karar, eşitlik ilkesine aykırılık gerekçesiyle alındı. Engelli haklarına ilişkin önemli bir adım atıldı.

MSB’den bedelli askerlik ücreti uyarısı: Zam gelmeden yararlanmak için son tarih verildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), mevcut bedelli askerlik ücreti üzerinden başvuru yapacak yükümlülere uyarıda bulundu. 1 Temmuz 2025’te zamlı ücret geçerli olacak. Başvuruların ve ödemelerin 30 Haziran 2025 tarihine kadar tamamlanması gerektiği bildirildi.